Mniej znaczy więcej

Obżarstwo nie bez powodu znalazło się na liście grzechów głównych. Nawet pomijając kwestie religijne, trudno zaprzeczyć, że właśnie nadmiar jedzenia jest jedną z tych rzeczy, którymi człowiek najbardziej sobie szkodzi. Spożywane pokarmy powinny dostarczać energii, jak również budować oporność. Jeżeli tak się nie dzieje, a dodatkowo spożywa się znaczne ilości jedzenia o wątpliwej jakości, wówczas można zapomnieć o zdrowiu. A także dobrym nastroju czy smukłej sylwetce. Rozsądnie jest natomiast jeść mniej, ale za to wybierać naprawdę wartościowe produkty. Należą do nich głównie warzywa oraz owoce. Poza tym na zdrowie wychodzi kupowanie jedzenia w możliwie najprostszym stanie. Bez żadnych dodatkowych ulepszaczy, gotowych do podania. Tutaj również umiar ma znaczenie, a im krótsza lista składników kupowanego produktu, tym lepiej. W przypadku jedzenia chodzi raczej o to, by się nim delektować, a nie żyć aby jeść. Powinno ono przynosić przyjemność, zamiast być źródłem kompleksów i zaburzonej samooceny.

Redakcja vja.pl

Back to top