Leucyna w diecie sportowej

Pochodzi z grupy aminokwasów egzogennych, czyli takich, których musimy dostarczyć do naszego organizmu z zewnątrz, ponieważ on sam nie jest w stanie ich wytworzyć. Dzięki zażywaniu lecyny, dostarczamy organizmowi więcej siły podczas zmożonego wysiłku fizycznego, chroni nas przed rozpadem mięśni, szybciej regeneruje włókna mięśniowe oraz jest doskonałym źródłem energii. Wpływa również korzystnie na spalanie tkanki tłuszczowej, co tym samym przyczynia się do poprawy ciała. Ten aminokwas ma szerokie zastosowanie we wszystkich dziedzinach sportu niezależnych od stopnia zaawansowania. Najczęściej stosuje się go po treningu. Bez odpowiedniej dawki, synteza białek mięśniowych może niestety się nie udać, więc trzeba pamiętać o regularnym i odpowiednim zażywaniu jej w celu udoskonalenia naszych efektów, zazwyczaj dawka waha się od 5do 10g na dobę. Leucyna w swe naturalnej postaci występuje w mięsie, białku, rybie, jajach, nabiale ale tak samo w większości produktach pochodzenia roślinnego oraz odżywkach białkowych.

Redakcja vja.pl

Back to top