Czarny ryż zalety
- 372 Views
- Redakcja vja.pl
- 7 sierpnia 2019
- Fit Gym porady od serca
Czarny ryż w ostatnim czasie stał się najbardziej pożądanym dodatkiem do potraw – zupełnie pobił w klasyfikacji zarówno dziki ryż jak i wszystkie odmiany kaszy. Jakie są najważniejsze właściwości tej rośliny i dlaczego dietetycy na całym świecie zalecają regularne spożywanie czarnego ryżu? Jak donoszą ostatnie badania ta ciemna odmiana ryżu o lekkim i orzechowym smaku posiada więcej przeciwutleniaczy niż taka sama porcja czarnych jagód. Ponadto czarny ryż zawiera dużą dawkę błonnika który pomaga przy trawieniu i wydalaniu z organizmu resztek przemiany materii. Czarny ryż zatem nie tylko przepysznie smakuje ale również ma liczne właściwości prozdrowotne. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy może on zmniejszać ryzyko zachorowania na niektóre odmiany nowotworów. Z kolei bogactwo witamin skutecznie opóźnia zachodzące w organizmie procesy starzenia się, dzięki czemu skóra zachowuje młody i jędrny wygląd. Jest to doskonały dodatek zarówno do dań obiadowych jak i do deserów. Otręby z czarnego ryżu również świetnie nadają się na pożywne śniadanie.

- 9 kwietnia 2022
Zachęć swoje dziecko do jazdy na rowerze!
- 15 marca 2022
W jakich proporcjach pić ocet jabłkowy?
- 14 lutego 2022
Jedno jabłko dziennie
- 13 stycznia 2022
Zachęć swoje dziecko do jazdy na rowerze!
W jakich proporcjach pić ocet jabłkowy?
Jedno jabłko dziennie
Berberyna w diecie sportowej
Jak żyjemy, tak się czujemy
Przysiad
Barki
Arginina zalety