Żelazo to jeden z najważniejszych składników mineralnych występujących w ludzkim organizmie. Bez niego nie może prawidłowo zachodzić większość procesów życiowych. Niestety ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie go wyprodukować, dlatego też tak ważne jest aby znajdował się on w codziennej diecie. Przyswajany natomiast z pokarmów w dwunastnicy docelowo bierze udział w produkcji hemoglobiny. Niedobory żelaza objawiają się w rozmaity sposób, przede wszystkim prowadzą one do anemii. Najwięcej żelaza znajdziemy w podrobach, ale równie dobrze możemy je czerpać z roślin, np. strączkowych czy też natki pietruszki. Jedna z największych pomyłek w dziedzinie badań żywieniowych natomiast przyczyniła się do tego, iż za niezmiernie bogate źródło żelaza uważano szpinak, który tak naprawdę posiada żelazo, lecz na poziomie nie większym niż inne warzywa zielone. Osoby mające trudności z przyswajaniem żelaza powinny bogate w niego pokarmy wzbogacać o produkty zawierające witaminę Cnakie jak np. cytrusy.