Kiedy nie przesadzać z czosnkiem?

Chińczycy znają szereg korzyści zdrowotnych surowego czosnku już od tysięcy lat. W Chinach, oprócz wykorzystywania go do aromatyzowania żywności, czosnek jest także tradycyjnie stosowany w ramach herbat i medycynie ludowej. Czosnek jest jednym z najsilniejszych boosterów układu immunologicznego. Jest to potężny antybiotyk, wspomaga trawienie i libido. Jednak to wciąż tylko niektóre z korzyści zdrowotnych surowego czosnku. Korzyści zdrowotne i lecznicze czosnku są liczne, można również przesadzić, jeśli zje się go zbyt dużo. Według tradycyjnej chińskiej diety – czosnek to silny stymulant. Dlatego ludzie, którzy mają nadmiar ciepła w organizmie powinien najpierw zrównoważyć swój system. Nadmierne ciepło wewnętrzne pochodzi z jedzenia zbyt dużej ilości pokarmów i napojów rozgrzewających na przykład mięsa, smażonych potraw, kawy i alkoholu. To powoduje objawy takie jak czerwone oczy, nieświeży oddech, zaparcia, żółty mocz i trądzik. Jeśli masz tego rodzaju objawów, musisz wyeliminować lub znacznie ograniczyć powyższe elementy z diety na kilka tygodni przed rozpoczęciem jedzenia czosnku.

Redakcja vja.pl

Back to top