Gluten – potrzebny czy niebezpieczny?
- 171 Views
- Redakcja vja.pl
- 30 maja 2019
- Fit Gym porady od serca
W ostatnich latach sporo miejsca w gazetach czy książkach poświęca się glutenowi. Osoby interesujące się żywieniem i dietami doskonale wiedzą, że to białko roślinne jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z drugiej strony, uczulenie na gluten może doprowadzić do wielu przykrych dolegliwości. Rola glutenu w żywieniu człowieka to zatem bardzo kontrowersyjny temat. Jak rozpoznać, że gluten przestaje być dla nas bezpieczny? Większość osób cierpiących z powodu nietolerancji tego składnika wielu produktów spożywczych o uczuleniu dowiedziało się zupełnie przez przypadek. Badania na nietolerancję glutenu można przeprowadzić w bardzo prosty sposób, ale z drugiej strony objawy, na jakie cierpią osoby uczulone na ten składnik bardzo często można pomylić z innymi alergiami i schorzeniami. Życie osób uczulonych na gluten jest bardzo trudne, ponieważ wykluczenie go z diety jest niezwykle skomplikowane. Gluten znajdziemy bowiem nie tylko w pieczywie czy makaronach, ale także słodyczach czy nawet w niektórych warzywach.

- 4 stycznia 2021
Tani sposób na walkę z tłuszczem
- 9 października 2020
Ocet w odchudzaniu
- 7 sierpnia 2020
Najlepsze ćwiczenia na łydki
- 24 czerwca 2020
Tani sposób na walkę z tłuszczem
Ocet w odchudzaniu
Najlepsze ćwiczenia na łydki
Jak liczyć zapotrzebowanie na kalorie ?
Klatka piersiowa jak ćwiczyć aby były efekty ?
Buzdyganek naziemny
Soki warzywne czy owocowe
Jak stracić tłuszcz z brzucha?