Gluten – potrzebny czy niebezpieczny?
- 385 Views
- Redakcja vja.pl
- 30 maja 2019
- Fit Gym porady od serca
W ostatnich latach sporo miejsca w gazetach czy książkach poświęca się glutenowi. Osoby interesujące się żywieniem i dietami doskonale wiedzą, że to białko roślinne jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z drugiej strony, uczulenie na gluten może doprowadzić do wielu przykrych dolegliwości. Rola glutenu w żywieniu człowieka to zatem bardzo kontrowersyjny temat. Jak rozpoznać, że gluten przestaje być dla nas bezpieczny? Większość osób cierpiących z powodu nietolerancji tego składnika wielu produktów spożywczych o uczuleniu dowiedziało się zupełnie przez przypadek. Badania na nietolerancję glutenu można przeprowadzić w bardzo prosty sposób, ale z drugiej strony objawy, na jakie cierpią osoby uczulone na ten składnik bardzo często można pomylić z innymi alergiami i schorzeniami. Życie osób uczulonych na gluten jest bardzo trudne, ponieważ wykluczenie go z diety jest niezwykle skomplikowane. Gluten znajdziemy bowiem nie tylko w pieczywie czy makaronach, ale także słodyczach czy nawet w niektórych warzywach.

- 9 kwietnia 2022
Zachęć swoje dziecko do jazdy na rowerze!
- 15 marca 2022
W jakich proporcjach pić ocet jabłkowy?
- 14 lutego 2022
Jedno jabłko dziennie
- 13 stycznia 2022
Zachęć swoje dziecko do jazdy na rowerze!
W jakich proporcjach pić ocet jabłkowy?
Jedno jabłko dziennie
Berberyna w diecie sportowej
Jak żyjemy, tak się czujemy
Przysiad
Barki
Arginina zalety