Gluten – potrzebny czy niebezpieczny?

W ostatnich latach sporo miejsca w gazetach czy książkach poświęca się glutenowi. Osoby interesujące się żywieniem i dietami doskonale wiedzą, że to białko roślinne jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z drugiej strony, uczulenie na gluten może doprowadzić do wielu przykrych dolegliwości. Rola glutenu w żywieniu człowieka to zatem bardzo kontrowersyjny temat. Jak rozpoznać, że gluten przestaje być dla nas bezpieczny? Większość osób cierpiących z powodu nietolerancji tego składnika wielu produktów spożywczych o uczuleniu dowiedziało się zupełnie przez przypadek. Badania na nietolerancję glutenu można przeprowadzić w bardzo prosty sposób, ale z drugiej strony objawy, na jakie cierpią osoby uczulone na ten składnik bardzo często można pomylić z innymi alergiami i schorzeniami. Życie osób uczulonych na gluten jest bardzo trudne, ponieważ wykluczenie go z diety jest niezwykle skomplikowane. Gluten znajdziemy bowiem nie tylko w pieczywie czy makaronach, ale także słodyczach czy nawet w niektórych warzywach.

Redakcja vja.pl

Back to top