Glukozamina jest to związek należący do aminocukrów, czyli pochodnych cukrów naturalnie występujący w organizmie człowieka. Wykorzystywana jest ona leczniczo w celach odbudowy chrząstki stawowej, zmniejszaniu bólu stawów i zmniejszenia ich sztywności, a także w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów biodrowych i kolanowych oraz kręgosłupa. Wpływa ona na pracę komórek tworzących tkankę łączną, przyśpieszając regenerację stawów oraz więzadeł. Zaleca się jej zażywanie osobom z nadwagą lub otyłością oraz w podeszłym wieku, w związku ze zmniejszonym jej naturalnym wytwarzaniem przez organizm. Glukozamina jako suplement diety jest otrzymywana przede wszystkim z muszli mięczaków np. krabów lub homarów. Osoby o wysokiej aktywności fizycznej stosują ją w okresach zmożonych treningów. Jest to związek bezpieczny, lecz istnieje ryzyko wystąpienia takich działań ubocznych takich jak ból głowy i brzucha, zgaga i nadmierna senność. Osoby chorujące na cukrzycę również nie powinny jej stosować ze względu na wpływ suplementu na stężenie insuliny we krwi.