Zmieniając swoje życie, nastawiamy się zwykle na wszelkie nowości i chcemy zaspokajać również swoją wiedzę o nich. O ile większość wartości odżywczych większości produktów jest nam mniej więcej znana, o tyle jest masa z nich, które znamy od lat, a nie potrafimy stwierdzić jednogłośnie dlaczego jest tak wychwalana i jakie efekty zbawienne przynosi, że wciąż jest tak popularna. Jednym z takich przykładów jest dobrze wszystkim znana galaretka, która po wyszukaniu w przeglądarce już kusi hasłem, że wpływa pozytywnie na młody wygląd naszej skóry. No, ale co z resztą? Czynników zachęcających do wprowadzenia jej do swojej diety jest wiele, zwłaszcza to, że pozwala walczyć z tłuszczykiem, a jej kaloryczność jest niewielka co zachęca z pewnością do zastosowania jej jako deser w swojej diecie. Regularne jej spożywanie wpływa pozytywnie na paznokcie oraz włosy. Może okazać się zbawienna dla osób borykających się z chorobą wrzodową, a żelatyna w niej zawarta wspomaga regenerację stawów. Mniej popularną może okazać się galaretka mięsna, która pomaga odbudowywać uszkodzone chrząstki.