Kasze to bardzo wartościowy składnik posiłków. Niestety, w Polsce wciąż są niedoceniane. Od czasu do czasu sięgamy tylko po kaszę gryczaną do obiadu, czy kaszę jęczmienną do krupniku. Tymczasem do naszej dyspozycji jest o wiele więcej rodzajów kasz. Warto się z nimi zapoznać i na stałe wprowadzić je do swojej diety. Na uwagę zasługuje chociażby bulgur kasza. W krajach Bliskiego Wschodu jest bardzo popularna i obok ryżu stanowi jeden z najważniejszych składników posiłków. Jej popularność wynika między innymi z bardzo pozytywnego wpływu na nasz organizm. Bulgur obniża poziom cukru we krwi i wspomaga pracę serca. Ma działanie uspokajające i wyciszające. Charakteryzuje ją również wysoka zawartość kwasu foliowego, szczególnie cennego dla kobiet w ciąży. Bulgur to niskokaloryczna kasza, dzięki czemu mogą sięgnąć po nią nawet osoby na diecie odchudzającej. Ta wartościowa kasza z powodzeniem może zastąpić ryż czy ziemniaki. Świetnie sprawdza się jako składnik sałatek oraz rozgrzewających dań jednogarnkowych.