Liczenie kalorii to już jakaś paranoja. Ludzie poświęcają mu naprawdę wiele uwagi, niektórzy każdego kolejnego dnia dokładnie notują ilość energii ze spożytego posiłku. Jednak w większości przypadków takie podejście do odchudzania mija się z celem. Głównie dlatego, że efektywne gubienie kilogramów polega przede wszystkim na racjonalnym odżywianiu się i umiejętności wybierania tych produktów, które dostarczą energii, a jednocześnie nie będą powodem niekontrolowanych skoków insuliny. Na zdrowie bardziej niż rygorystyczne liczenie kalorii wychodzi sprawdzanie ich źródła. Produkty naturalne, a zatem nie przetworzone, można o wiele łatwiej strawić. Nawet jeżeli mają więcej kalorii od sztucznych zamienników, i tak przyczynią się do wzmocnienia zdrowia organizmu. Dostarczą mu bowiem witamin, ale również błonnika, który odgrywa zasadnicze znaczenie w tempie przemiany materii. Nadmierne liczenie kalorii tak naprawdę nie prowadzi do niczego dobrego. Podnosi jedynie poziom stresu, który utrudnia utrzymanie wagi w ryzach.