Wytwarzany w procesie fermentowania jabłek, ocet jabłkowy jest naturalnym środkiem o charakterystycznym zapachu, kwaśnym smaku oraz lekko żółtawym kolorze coraz częściej stosowanym jako środek wspomagający procesy odchudzania. Jego głównym działaniem jest wspomaganie redukowania masy ciała u poszczególnych pacjentów, cierpiących na przykład na napady głodu i zjadających bardzo obfite posiłki. Korzystne dla nich jest spożywanie roztworu octu jabłkowego w proporcji 2-3 łyżki stołowe w szklance ciepłej wody na pół godziny przed posiłkiem. Tego typu podawanie octu jabłkowego redukuje bowiem znacząco napady łaknienia oraz chęci spożywania niezdrowych, wysoko przetworzonych posiłków z fast foodów. Można więc spożywać w ten sposób ocet jabłkowy co najmniej 3 razy dziennie, przed każdym większym posiłkiem. Dzięki temu można stosować ocet jabłkowy jako środek pomagający w odchudzaniu, ale nie należy czynić z niego głównego składnika codziennej diety. Tylko jej odpowiednie zbilansowanie oraz wprowadzenie w codzienne życie dawki regularnego ruchu, może dać faktycznie korzystne efekty.