Jak sama nazwa diety wskazuje jest to dieta redukcyjna. Stała się bardzo popularna ze względu na zapotrzebowania na tego typu pomoce w chudnięciu oraz zadowalające efekty u wielu osób ja stosujących. Cieszy się ogromnym zainteresowaniem w kręgu osób, które niekoniecznie są zainteresowane łączeniem diety z większa aktywnością fizyczna, a zależy im na zrzuceniu kilku zbędnych kilogramów. Jest to dieta niskowęglowodanowa, która ma zmusić organizm do korzystania z tłuszczów jako głównego źródła energii. Jej zasady są proste do zrozumienia i na wstępie określają, ze jest to dieta, która da zamierzony efekt, ale jej prowadzenie jest konieczne praktycznie cały czas, gdyż zwiększenie ilości węglowodanów doprowadzi do ponownego przybrania na wadze. Ogólne zasady diety to, że węglowodany stanowią 10-15 %, odpowiednia podaż białka dobrej jakości, odpowiednia podaż tłuszczów dobrej jakosci, odpowiednia ilość warzyw, właściwa suplementacja, wprowadzenie wstępnej fazy niskowęglowodanowej oraz bazowanie na produktach o niskim IG.