Picie octu jabłkowego

Ocet jabłkowy – najlepiej pochodzący z upraw ekologicznych lub wytworzony samodzielnie w domu w łatwym procesie fermentacji, jest coraz częściej docenianym naturalnym środkiem detoksykującym organizm i wspomagającym procesy odchudzania. Wśród najbardziej cenionych zalet octu jabłkowego są m. in. powstrzymywanie przez niego nadmiernego łaknienia, usuwanie w delikatny sposób szkodliwych złogów powstających w naszych jelitach oraz pobudzanie kwasów żołądkowych co znacznie przyspiesza procesy trawienne. Ocet jabłkowy, zmieszany w proporcji z ciepłą wodą, kilkoma kroplami cytryny i ewentualnie miodem dla poprawienia smaku, dla osób z trudnością znoszących kwaśne smaki, można popijać przed każdym posiłkiem. Jeśli jednak przyzwyczaimy się do smaku tego specyficznego napoju, można nim gasić także pragnienie w ciągu całego dnia. Nasz organizm, zwłaszcza jelita i wątroba, będą nam na pewno bardzo za to wdzięczne, choć pamiętajmy, że najlepsze efekty stosowania tego naturalnego środka odchudzającego osiągniemy stosując także odpowiednią dietę oraz regularną aktywność ruchową.

Redakcja vja.pl

Back to top