Dobroczynne właściwości morwy białej
- 364 Views
- Redakcja vja.pl
- 22 lutego 2019
- Fit Gym porady od serca
Choć morwa znana jest od lat w Europie, dokąd przybyła wraz ze wschodnimi tajnikami hodowli jedwabników, dla których gąsienic jest podstawowym pożywieniem, to jej właściwości na dobre odkryte i docenione zostały dopiero w XX wieku. Badania Lelanda H. Hartwella, laureata Nagrody Nobla, potwierdziły bowiem drogocenne właściwości morwy, jako środka spożywczego pomagającego w walce z cukrzycą i otyłością nazywanymi chorobami cywilizacyjnymi. Szczególnie doceniono przy tym właściwości morwy białej, nazywanej roślinnym skarbem. Nic dziwnego, bo te słodkawe, białe owoce zawierają zdrowe cukry roślinne: glukozę, fruktozę, maltozę oraz sacharozę, a także organiczne kwasy jabłkowe i cytrynowe. Są bogate w przeciwutleniacze, usuwające z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne za procesy starzenia, a ponadto w ich składzie znajdziemy liczne witaminy z grupy B odpowiadające m. in. za dobry nastrój i poprawiające stan wzroku. Owoce morwy, poza sezonowymi owocami, dostępne są w postaci herbatek ziołowych, owoców suszonych lub tabletek z ekstraktem z morwy.

- 9 kwietnia 2022
Zachęć swoje dziecko do jazdy na rowerze!
- 15 marca 2022
W jakich proporcjach pić ocet jabłkowy?
- 14 lutego 2022
Jedno jabłko dziennie
- 13 stycznia 2022
Zachęć swoje dziecko do jazdy na rowerze!
W jakich proporcjach pić ocet jabłkowy?
Jedno jabłko dziennie
Berberyna w diecie sportowej
Jak żyjemy, tak się czujemy
Przysiad
Barki
Arginina zalety