Kasza bulgur to jedna z najstarszych i najbardziej docenianych odmian kaszy. Dobre dla zdrowia właściwości bulgur kaszy znane są już od kilku tysięcy lat, a wykorzystywane były głównie na wschodzie. Jest to bliska rodzina kasz drobnoziarnistych pszennych, takich jak kasza manna czy kuskus. Kasza bulgur posiada bogactwo substancji odżywczych oraz związków mineralnych, przez co uznawana jest za bardzo zdrowy i pożywny produkt. Jedna porcja kaszy zawiera bardzo duże stężenie zarówno wapnia jak i fosforu – cennych pierwiastków mineralnych korzystnie wpływających na organizm człowieka. Kasza bulgur powstaje jako efekt obróbki termicznej ziaren pszenicy durum – jednego z najbardziej cenionych gatunków pszenicy. Związki mineralne zawarte w kaszy bulgur pomagają zwalczać choroby układu krwionośnego, wspomagają układ trawienny, a także mogą pomóc zwalczyć anemię. Żelazo, wapń i fosfor ponadto bardzo korzystnie wpływają na wydolność organizmu podczas intensywnego wysiłku fizycznego – obniżają ciśnienie krwi, a w razie konieczności przyspieszają pracę serca.