Arginina w diecie sportowej

Budowania zdrowia naszego organizmu, wiąże się z wprowadzenia wielu zamian, na poziomie diety i aktywności fizycznej. Każdy posiłek, powinien składać się na całość dziennego, wartościowego zapotrzebowania energetycznego. Tu podkreślić należy takie produkty jak chude mięso, warzywa i owoce, które powinny mieć stały udział w każdym posiłku. Ponadto nie rezygnujmy z oliwy, produktów zbożowych, czy orzechów, które są doskonałym źródłem błonnika oraz innych potrzebnych nam mikroelementów. Wiele osób decyduje się również na wprowadzenie do swojej diety suplementów, takich jak arginina. To substancja, której działanie skupia się na procesach fizjologicznych, a głównie metabolicznych. Zadaniem, które sprawia, że arginina jest tak popularna jest jej udział w produkcji tlenku azotu, poprawiającego ukrwienie organizmu. To decydujący czynnik, który ma istotne znaczenie, dla każdej osoby trenującej. Warto podkreślić również takie korzyści jak ułatwienie regeneracji tkanek mięśniowych po treningu, pobudzanie wydzielania hormonu wrzosu i ogólna poprawa kondycji.

Redakcja vja.pl

Back to top