Tłuszcz to słowo, które mało atrakcyjnie się kojarzy, jeśli mowa o diecie i odchudzaniu. Nie ma jednak nic bardziej mylnego, aniżeli zaszufladkowanie tłuszczu do kategorii produktów spożywczych, które należy omijać szerokim łukiem. Tłuszcz powinien być ważnym elementem codziennej diety, ale trzeba przywiązywać uwagę do tego, jaki jest skład tłuszczu, który spożywamy. Tłuszcz jest wysokokaloryczny – temu faktowi nie da się zaprzeczyć. Ma to jednak swoje plusy. Około pięćdziesiąt gramów tłuszczu dziennie to dawka zupełnie zdrowa, którą powinniśmy dostarczać do organizmu. Organizm z tłuszczu czerpie przecież energię. Zwróćmy jednak uwagę na rodzaj spożywanego tłuszczu. Tłuszcze przetworzone, które spożywamy w słodyczach, margarynach czy jedzeniu typu fast food, na pewno nie wychodzą nam na zdrowie. Ale dobra oliwa z oliwek czy tłuszcze rybne to już produkty, które powinny znajdować się w codziennej diecie każdego. Niektóre diety odchudzające zalecają wręcz spożywanie tłuszczów. Dają one na dłuższy czas uczucie sytości i wolno się przetwarzają w organizmie, dzięki czemu znacznie ograniczają łaknienie i apetyt.