Ocet jabłkowy – najlepiej pochodzący z upraw ekologicznych lub wytworzony samodzielnie w domu w łatwym procesie fermentacji, jest coraz częściej docenianym naturalnym środkiem detoksykującym organizm i wspomagającym procesy odchudzania. Wśród najbardziej cenionych zalet octu jabłkowego są m. in. powstrzymywanie przez niego nadmiernego łaknienia, usuwanie w delikatny sposób szkodliwych złogów powstających w naszych jelitach oraz pobudzanie kwasów żołądkowych co znacznie przyspiesza procesy trawienne. Ocet jabłkowy, zmieszany w proporcji z ciepłą wodą, kilkoma kroplami cytryny i ewentualnie miodem dla poprawienia smaku, dla osób z trudnością znoszących kwaśne smaki, można popijać przed każdym posiłkiem. Jeśli jednak przyzwyczaimy się do smaku tego specyficznego napoju, można nim gasić także pragnienie w ciągu całego dnia. Nasz organizm, zwłaszcza jelita i wątroba, będą nam na pewno bardzo za to wdzięczne, choć pamiętajmy, że najlepsze efekty stosowania tego naturalnego środka odchudzającego osiągniemy stosując także odpowiednią dietę oraz regularną aktywność ruchową.