Korzyści zdrowotne czosnku są dobrze udokumentowane. Miliony ludzi jada czosnek, jednak większość ludzi spożywa tylko ten smażony bądź gotowany. Mniejsza liczba osób faktycznie przekonana jest do konsumpcji surowego czosnku, ale jedzenie czosnku surowego jest to najlepszy sposób na to, aby zmaksymalizować jego korzyści zdrowotne. Tak samo – przyjmowanie suplementów z czosnku nie ma takiej samej mocy zdrowotnej, jak jedzenie surowego. Czosnek, oczywiście, jest bogaty w białka, witaminy A, B i C oraz wiele niezbędnych minerałów, w tym są to żelazo, wapń i selen. Lecznicza rola czosnku jest na pewno potwierdzona przez fakt, że jego przyjmowanie jest korzystne, w stosunku do różnych dolegliwości, takich jak wysokie ciśnienie krwi, przeziębienie, nowotwór, a także dobrze działa w przypadku zakażeń bakteryjnych i grzybiczych. Składniki w czosnku, które są odpowiedzialne za jego właściwości lecznicze to allicyny. Uwalniają się one wtedy, gdy surowy czosnek jest krojony bądź kruszony. Podobnie jak w przypadku innych składników odżywczych, allicyny są niszczone przez ciepło. Dlatego, aby uzyskać wszystkie korzyści zdrowotne z czosnku, najlepiej jeść go na surowo i natychmiast po przygotowaniu.