Jagody to urocze i pyszne małe owoce, które mają dużo więcej do zaoferowania niż smak. Te okrągłe małe przysmaki są pełne wartości odżywczych! Warto poznać kilka ciekawych faktów o jagodach i ich świadczeniach zdrowotnych. Uwaga: aby zyskać jak największą moc zdrowotną z jagód, najlepiej zjadać te dziko rosnące. Jagody są doskonałym źródłem witamin, minerałów, błonnika, związków fenolowych i flawonoidów. Jagody mają bardzo niską zawartość tłuszczu i sodu. Jagody mają składniki odżywcze, takie jak potas i żelazo, a także są doskonałym źródłem witaminy C. 1/2 filiżanki borówek równa się ilości błonnika jaką zawiera pieczywo pełnoziarniste. Jagody mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów raka. Łącznie, z rakiem okrężnicy i jajnika. Jagody mają najwyższą moc antyoksydacyjną z wszystkich świeżych owoców. Neutralizują wolne rodniki, które mogą mieć wpływ na choroby i proces starzenia się organizmu. Mają też działanie przeciwbakteryjne. Jagodowy ekstrakt o wysokiej zawartości związków zwanych antocyjanozydy może spowolnić utratę wzroku.