Czerwona herbata powinna być stałym elementem naszej diety na odchudzanie. Powstaje najczęściej w Chinach lub Tajwanie, podczas zbiorów poddawana jest krótkiemu procesowi fermentacji za pomocą drobnoustrojów i szlachetnych grzybów, przez co barwi krawędzie liści na czerwony kolor. Najpopularniejsza czerwoną herbatą jest pu erh, czyli „zabójca tłuszczu” herbata przyspiesza metabolizm, dzięki czemu zwiększa się spalanie tłuszczów. Imponujące jest to jak czerwona herbata potrafi chronić nasz organizm przed choroba nowotworowa, a robi to dzięki walczeniu z wolnymi rodnikami, zapobiega wzrostowi Komorek i spowalnia rozwój raka, niszczy komórki nowotworowe bez uszkadzania zdrowych komórek. Oprócz tego ma wiele właściwości: wspomaga prace wątroby, dzięki czemu efektywnie walczy z nadwagą, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia organizm, pobudza mikro krążenie, zapobiega powstawaniu wolnych zarodników, poprawia pamięć, uspokaja i pobudza procesy trawienne. Lista właściwości czerwonej herbaty pu erh robi duże wrażenie i ciężko się na nią nie skusić, a chociaż spróbować, jak zadziała na nas.