Tuńczyk zdecydowanie jest jedną z najzdrowszych ryb. Znajdziemy w nim między innymi kwasy tłuszczowe omega-3, które chronią nas przed miażdżycą, zapobiegają zakrzepom a także obniżają poziom szkodliwego dla zdrowia cholesterolu. Tuńczyk nie jest rybą, którą powinno się smażyć. Przez smażenie tuńczyk traci wiele wartości odżywczych. Najbardziej zaleca się jego pieczenie lub grillowanie, jednak nie tylko ze względów zdrowotnych – podobnie jak w przypadku innych tak delikatnych ryb smak tuńczyka jest łatwy do zniszczenia, łatwo go także wysuszyć. W tuńczyku znajdziemy całe mnóstwo witaminy B3, której niedobór może powodować chorobę suchej skóry, która charakteryzuje się między innymi bezsennością, agresją oraz biegunką. Niedobór tej witaminy może być również przyczyną spowolnienia metabolizmu. W tuńczyku znajdziemy również białko, które występuje tutaj w bardzo dobrze przyswajalnej dla człowieka formie. W mięsie tej ryby występują też duże ilości witaminy D3 oraz B12 a także różnorodne minerały.