Ocet nie zawsze kojarzy się dobrze. Kwaśny smak i nieprzyjemny zapach działają często odpychająco, więc specyfik ten nie ma zbyt wielu sprzymierzeńców, choć znajdzie się na pewno pokaźna grupa ludzi, którzy określą się jako jego zwolennicy. W ostatnim czasie na popularności zyskuje jednak jego kuzyn – ocet jabłkowy. Napój powstający na bazie fermentacji owoców wywołanej przez bakterie octowe. Charakteryzuje się piękną, bursztynową barwą i charakterystycznym, jabłkowym zapachem. Ma on działanie lecznicze, doceniane już w starożytności na ziemiach egipskich i rzymskich. Dzisiaj popularny jest wśród osób próbujących zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ wspomaga on dość znacznie trawienie. Kilka innych właściwości sprawia, że pomaga w obniżeniu masy ciała dlatego często da się go spotkać jako składnik sosów czy sałatek dietetycznych. Jest to raczej składnik bezpieczny, popularny, choć często przeceniany. Jednak warto pamiętać, że nie powinny go stosować osoby mające problemy wrzodowe lub nadto wrażliwy żołądek.