Kasza bulgur zyskała sobie wielu zwolenników, dzięki czemu jej popularność cały czas rośnie. Jest to bardzo uzasadnione – kasza bulgur jest bardzo bogata w wartości odżywcze. Jako przykład możemy tu podać na przykład błonnik, którego kasza ta ma kilka razy więcej niż na przykład kasza kuskus czy kasza manna, czyli inne kasze produkowane z pszenicy. Przy tym ma ona również niewiele kalorii, co jest dodatkowym atutem tej kaszy. Oprócz wielu zdrowych składników mineralnych takich jak na przykład potas, dzięki którym wspomagana jest praca układu naczyniowo-sercowego, kasza bulgur obniża ciśnienie krwi, a także reguluje pracę serca szczególnie w czasie wysiłku fizycznego. Produkt ten wspomaga też prawidłowe ukrwienie całego ciała, zmniejsza również ryzyko zawału. Kasza bulgur obniża poziom cholesterolu a także zapobiega miażdżycy. Kasza ta polecana jest szczególnie osobom, u których zdiagnozowano anemię ze względu na wysoki poziom żelaza. Również w sytuacjach stresowych warto spożywać tę kaszę, ponieważ dzięki swoim właściwościom może ona obniżyć poziom stresu.